Talassofobi Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Talassofobi Nedir?
Deniz fobisi olarak bilinen talassofobi büyük su kütlelerine karşı hissedilen korku şeklinde ifade edilebilir. Talassofobi insanların günlük yaşantısında bazı sorunlara neden olabilir. İnsanlar tarafından yaygın olarak yaşanan korkulardan olan talassofobi orantısız ve ciddi bir panik hali ve sıkıntı olarak kendini gösterir. Tedavi edilmemesi durumunda insanların yaşantısını sınırlandırır. Bu durumu yaşayan kişiler yoğunlaşan kaygıları nedeniyle tatilde deniz kenarına gidemeyebilir veya havuzlu mekanlara yaklaşamayabilir. Aynı zamanda sıkıntının daha yoğunlaştığı durumlarda kişiler deniz görüntüsü olan görüntüleri dahi izleyemez. Bunların yanı sıra talassofobi herkes için aynı seviyede ve şiddette ortaya çıkmayabilir.
Talassofobi Nedenleri Nelerdir?
Talassofobi temelde belirli su alanlarından kaçınma ya da korkma davranışını ifade eder ve bu korku tek başlıkta incelenir. Korkunun seyrine göre kişiler yalnızca okyanustan korkmaz. Su içindeyken dibe dokunamaz ya da içinde deniz geçen filmleri izleyemez. Genetik bilimciler bu korku ile ilgili bir araştırma yapmamış olsa da bazı genlerin belirli fobilere neden olduğu bilinir. Uzmanların fobi ile ilgili yaptığı yorumlara göre korkunun nedeni kişilerdeki genlerin yapısıdır.
Talassofobi Belirtileri Nelerdir?
Talassofobi belirtileri gözlenmekte olan diğer bazı problemlere benzer etkiler gösterir. Anksiyete bozuklukları ve belirgin fobilerlerden farklı olarak talassofobide tetikleyici faktör derin su kütlelerinin varlığıdır. Talassofobinin neden olduğu ve insanlarda bu fobinin anlaşılmasını sağlayan belirtiler şu şekildedir:
- Kontrolü kaybetme korkusu ve hissi
- Titreme
- Göğüs ağrısı
- Terleme
- Ani olarak ortaya çıkan endişe ve korku
- Ağız kuruluğu kalp çarpıntısı
- Ölüm endişesi
Anksiyete bozukluklarından kaynaklanan çok sayıda problemde gözlemlenebilen belirtilerle deniz korkusundaki detaylar benzerlik gösterir. Talassofobi yani deniz korkusu tedavisi, uygun yöntemlerle gerçekleştirilirse olumlu sonuçlar alınabilir.
Talassofobi Atakları Nasıl Gerçekleşir?
Talassofobi atakları farklı tetikleyicilerle ortaya çıkar. Deniz ya da okyanus gibi alanların görülmesi ve bu yerlerde bulunmak, tekne ya da gemi gibi deniz ulaşım araçlarına binmek, derin su fotoğraflarına bakmak, yüzmek ve derin sularla ilgili görüntüleri izlemek tetikleyiciler arasında yer alır.
Talassofobi atakları sırasında yukarıda sıralanan belirtiler yoğun ve ani bir şekilde ortaya çıkar. Korkuyu tehlikeli yapan ayrıntı sudayken fobiden ötürü boğulma riskidir. Bundan dolayı deniz fobisi yaşayanlar suyla temas kurmadan önce bir uzman desteği almalıdır.
Talassofobi Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tedaviden önce uzmanın isteklerine göre bir hazırlık yapılmalıdır. Bu durum deniz fobisi nedeniyle terapi alacak kişiyi sürece alıştırır. Fakat terapi öncesinde kişilerin kendi probleminin farkında olması ve bundan dolayı tedaviye başvurması hazırlıkta atılacak en önemli adımdır.
Deniz korkusu terapisi, fobiden dolayı günlük yaşamında sorun yaşayan kişilere psikolojik destek sağlamak ve problemlerin çözülmesi için uygulanır. Kişilerin problemsiz, mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi terapinin temel amacıdır. Talassofobi terapisinde uzmanlar etkili bazı yöntemleri kişilere sunar. Terapide amaç kişilerin fobisini tam olarak anlamak ve problemin net bir şekilde tanısını koymaktır. Tedavide deniz fobisi yaşayan kişilerin probleminin kaynağına inilir ve sorun tespit edilir.
Deniz korkusu tedavisinde davranışçı terapi ve maruz kalma terapisi yardımıyla sorunun çözülmesi amaçlanır. Maruz kalma terapisinde danışanlar terapist tarafından fobiye az miktarda maruz bırakılır ve böylece korkuyla yüzleşme sağlanır. Maruz bırakma tedavisinde kişilere korku geçene kadar uyaranlar sunulur. Endişeler geçene kadar uygulanan uyaranlar kişinin kaygılarının azalmasını sağlar. Fobi, kişilerde çok ileri düzeyde ise bir psikiyatrist tarafından ilaç tedavisi uygulanabilir.
Terapist soru cevap yoluyla sorunun kaynağına inerek çözümü kalıcı hale getirmeye çalışır. Tedavi ile kişilerin kaygılarından kurtulması sağlanır. Stres kaynağı olabilecek durumların çözülmesi kişilerin yaşam kalitesini farklı yönlerden artırır. Öncelikle kişilerin sorunu çözmesi için problemden kurtulmak istemesi gerekir. Ayrıca terapi sonunda geliştirilen fikir birliği korunmalıdır. Terapist atakların tekrarlanması durumunda danışanlara bazı önerilerde bulunur. Sakinleşme teknikleri ve nefes egzersizleri de bu yöntemler arasındadır.
Monttan eşofmana, ayakkabıdan sweatshirte kadar çok sayıda spor giyim ürününü bulabileceğiniz B2B Spor ürünlerine sahip olabilirsiniz.