Kalistenik Egzersiz Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalistenik Egzersiz
Kalistenik egzersiz, en basit tanımı ile direnç olarak kendi vücut ağırlığınızı kullanarak yaptığınız egzersizleri ifade eder. Kendi vücut ağırlığınızı kullanmanız, bu tür egzersizler için bir spor salonuna ya da farklı spor aletlerine ihtiyacınızın olmadığını gösterir. Diğer bir ifadeyle, spor salonu ya da ekipmana bağlı kalmadan kendi programınızı oluşturarak da rutin olarak spor yapabilirsiniz.
Kalistenik egzersizler için ilk akla gelen örnekler jimnastik hareketleri, sıçrama, mekik, barfiks, şınav, lunge, squat, step, plank olur. Bu örnekleri elbette artırmak mümkün. Kalistenik egzersiz kapsamının genişliği ise bu tür hareketlerin hem başlangıç, hem orta hem de ileri düzeydeki sporcular için planlanabileceğini ifade eder.
Kalistenik Egzersizlerin Faydaları
Vücut ağırlığı egzersizleri güç ve esneklik kazandıran egzersizler olarak bilinir. Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:
- Kendi vücut ağırlığınızla çalışırken açık ya da kapalı alan kullanabilirsiniz. Bu da mekan olarak serbest olduğunuz anlamına gelir.
- Kalistenik egzersiz spor aleti kullanmadan vücudunuza direnç uygulamanıza ve koordinasyon kazanmanıza olanak tanır. Bu tür hareketler tüm vücudu çalıştırır.
- Egzersizler bir taraftan kas ve sinir bağlantılarını güçlendirir, bir taraftan da eklemlere daha az baskı uygulandığı için sakatlanma riskini azaltır.
- Zamanla güçlenen kaslar diğer spor kollarında veya fitness çalışmalarında daha verimli olmanıza yardımcı olur.
- Güçlenen fiziksel direnciniz sağlık problemlerine karşı bağışıklığınızın artmasına katkı sunar.
- Tüm kasların çalışmasını sağlayan hareketler hızlı bir şekilde yağ yakmaya ve böylece kilo vermeye imkan verir.
- Spor yapmaya yeni başlayanlar için kalistenik egzersizler kasları zorlamayan doğal bir programdır.
Kalistenik Egzersizlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Egzersiz programınızı oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurların başında hedeflerinize uygun bir program oluşturmanız gelir. Programınızı oluştururken vücudunuzun her bölümü için farklı egzersizler seçebilirsiniz. Örneğin üst beden için şınav, omuzlar için barfiks, çekirdek kaslar için mekik ya da plank, alt gövde için squat ya da lunge tercih edebileceğiniz hareketler arasında yer alır. Kaslarınız güçlenmeye başladığında tüm vücudu çalıştıran egzersizleri programınıza dahil edebilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken ikinci unsur tekrar sayısıdır. Kalistenik egzersiz programına her hareket için az sayıda tekrarla başlamalısınız. Zamanla dayanıklılığınız arttıkça tekrar sayısını artırabilirsiniz. Ayrıca kalistenik egzersizler spor aleti gerektirmediğinden haftanın her günü yapılabilir. Ancak hafta boyunca bazı günler kasların dinlenmesi için egzersize ara verebilirsiniz. Örneğin programınızı haftada 5 günü kapsayacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Son olarak egzersizlere başlamadan önce ısınma ve alıştırma hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin. Isınma hareketleri, egzersize başlamadan önce kasların esnemesine yardımcı olur ve diğer hareketleri daha verimli bir şekilde tamamlamanızı sağlar.
Siz de spor rutininizi oluşturmaya karar verdiyseniz B2B Spor’u ziyaret etmeyi unutmayın. Sayısız spor ayakkabı modeli ve diğer spor giyim ürünleri sizi bekliyor.